*

Ciekawostki

  • Kura domowa (Gallus domestica) – została udomowiona w 2500 r. p.n.e.
    (źródło: Encyklopedia Popularna PWN, W-wa, 1996 r.),
  • Wg Darwina kura domowa wywodzi się od jednego dzikiego przodka – Gallus gallus, Pierwsze zostały oswojone koguty spełniające w wojsku rolę „żywych zegarów”
    (źródło: Ogólna Hodowla Zwierząt, Bolesław Nowicki, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, W-wa, 1973 r.),
  • Kurę typu nieśnego wytworzono w rejonie Morza Śródziemnomorskiego
    (źródło: Zootechnika Tom III, Praca zbiorowa, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, W-wa, 1967 r.),
  • Barwa żółtka zależy głównie od paszy kur, przybiera ona różne odcienie – od jasnożółtego do ciemnopomarańczowego. Nie ma określonego związku między barwą żółtka i jego wartością odżywczą,
  • Do pieczenia ciast używa się wyłącznie jaj kurzych, a tylko niekiedy jaja kacze lub gęsie
    (źródło: Ciasta ciastka ciasteczka, Jan Czernikowski, Watra).