Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania, którego celem jest zrównoważona produkcja roślinnaj i zwierzęca w obrębie gospodarstwa. Opiera się na naturalnych (biologicznych i mineralnych) i nie przetworzonych technologicznie środkach. Tym, co wyróżnia gospodarstwa ekologiczne jest także ich położenie w nieskażonym środowisku; stąd też bałość właścicieli o stan środowiska i jego różnorodność biologiczną, co osiągane jest m.in. poprzez utrzymywanie i wprowadzanie zadrzewień i zakrzewień śródpolnych, utrzymywanie bogactwa gatunkowego roślin miedz, łąk i pastwisk, ochrona strumieni i oczek wodnych itd.
W produkcji ekologicznej nie wolno stosować syntetycznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, zapraw nasiennych, sztucznych koncentratów, organizmów genetycznie modyfikowanych, pasz przemysłowych, promieni jonizujących.
W ekologicznej produkcji zwierzęcej stosuje się następujące zasady:
(źródło: http://www.rolnictwoekologiczne.org.pl/13_135.html)
Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. W Polsce, według stanu na koniec roku 2008, stosowane są certyfikaty 11 firm, między innymi: Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG.
W Unii Europejskiej produkcja żywności ekologicznej jest regulowana rozporządzeniem, czyli unijnym aktem prawnym najwyższej rangi (Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91, z dnia 1.01.93 r., w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz znakowania jego produktów i środków spożywczych, obowiązujące w państwach członkowskich UE). Od maja 2004 rozporządzenie to obowiązuje również w Polsce.
POLSKIE FERMY GRUPA PRODUCENTÓW jako firma wprowadzająca do obrotu produkty ekologiczne, jest corocznie kontrolowana przez Jednostkę certyfikującą PNG , akredytowaną przy Polskim Centrum Akredytacji AC 093. Wszystkie jaja BIO ORGANIC pochodzą z certyfikowanych gospodarstw i od sprawdzonych dostawców. Nasi dostawcy byli wielokrotnie wyróżniani.
Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. A jaja, pochodzące od szczęśliwych kur przebywających całe dnie w naturalnych warunkach i dobierających sobie pożywienie według własnego uznania - to dopiero JAJA!
Naturalne jajo to najlepsze źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Nie brak w nim szczególnie cennych biologicznie składników, takich, jak działający przeciwbakteryjnie lizozym, przeciwzapalna cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina, hamujaca procesy utleniania foswityna czy zapobiegająca starzeniu się komórek lecytyna. Obniżona zawartość cholesterolu w jajach zielononóżek, potwierdzona przez Instytut Zootechniki w Balicach, stanowi dodatkowy walor marketingowy tego produktu.
Jaja pochodzące od odpowiednio żywionych niosek, poza swoją tradycyjną funkcją żywieniową, mogą pełnić rolę żywności leczniczej.
Kura zielononóżka kuropatwiana jest polską, rodzimą rasą kur nieśnych, znajdującą się na opracowanej przez FAO "Czerwonej Liście" zwierząt zagrożonych wyginięciem. Początkowo utrzymywana była w Galicji. Po odzyskaniu niepodległości, jako rasa rdzennie polska urosła do rangi "symbolu polskości" obszarów wiejskich. Od lat 60-tych, udział tych kur w pogłowiu kur rasowych gwałtownie spadał, głównie ze względu na niepowodzenia w wielkostadnym, bezwybiegowym chowie kur tej rasy.
Zielononóżki kuropatwiane - doskonale przystosowane do chowu w naturalnych warunkach środowiskowych - odznaczają się dużą wytrzymałością na niskie temperatury, bardzo dobrze rozwiniętą umiejętnością poszukiwania pokarmu oraz dużą odpornością na choroby.
Jest to pierwotna rasa, która potrafi wykorzystać naturalne warunki - pastwiska. Doskonale sprawdza się w chowie drobno-stadkowym. Dzięki tym cechom, chów zielononóżek nie wymaga znacznych nakładów finansowych. Zielononóżka jest dobrą rasą do wykorzystania w małych i średnich gospodarstwach rolnych, zwłaszcza na obszarach przyrodniczo cennych, stwarzających idealne warunki do otrzymymywania wysokiej jakości produktów. Stadka zielononóżek o charakterystycznym, barwnym upierzeniu, utrzymywane w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych, stanowią dodatkową atrakcję regionu.